Parket en vloerverwarming

Het is zeker mogelijk om parket te combineren met vloerverwarming. We raden echter wel aan om de combinatie van houten of parket vloeren steeds te combineren met een goede isolatie van uw woning. Het hout van de parketvloer bestaat zal namelijk voor een extra weerstand bieden om warmte aan een ruimte af te geven.

Technische uitleg over Vloerverwarming en parket

De Technische Voorlichting 218 van het WTCB geeft aan dat houten vloerbedekking (parket, plankenvloeren, meerlagig parket) en vloerverwarming te combineren zijn mits een aantal voorwaarden zijn ingevuld. Het is dan ook aangewezen de richtlijnen geformuleerd in dit document op te volgen. Voor dimensionering en uitvoering van verwarmde vloeren kan men meer informatie vinden in de TV 179 van het WTCB.

Kort samengevat stelt de TV het volgende: “door de licht warmte-isolerende van hout (of plaatmaterialen op basis van hout) zal men door het aanbrengen van een houten vloerbedekking op een vloerverwarmingssysteem een bijkomende thermische weerstand ondervinden om de binnenruimte te verwarmen”.

Een houten vloerbedekking heeft een hogere warmteweerstand, en dus een lagere lambda-waarde (met λhout = 0,12 à 0,17 W/mK), dan bijv. een tegelvloer met vergelijkbare dikte (λtegel = 0,81 à 3,5 W/mK). Bijgevolg zal de warmte-afgifte van het vloerverwarmingssysteem bij houten vloerbedekkingen kleiner zijn en het rendement lager. De dikte van de parketvloer speelt uiteraard ook een belangrijke rol (thermische weerstand R = dikte/λ).

Meer over de parketvloer vloerverwarming regels

 


Vloerverwarming

Soorten vloerverwarming

Voordelen vloerverwarming

Nadelen vloerverwarming

Vloerverwarming prijs

Vloerverwarming parket


Soorten vloerverwarming

- Elektrische vloerverwarming

- Vloerverwing water (hydro)