Wat is een condensatieketel

Een condensatieketel is een toestel om water op te warmen dat wordt gebruikt om via centrale verwarming een huis of ander gebouw te verwarmen. Het verschil tussen een condensatieketel en een gewone CV ketel zit hem hoofdzakelijk in het rendement van de verwarming.

Brandstof condensatieketels

De brandstof voor condensatieketels is aardgas of stookolie. Het beduidend hogere rendement ten opzichte van de klassieke chauffageketel (CV ketel) wordt bekomen door de recuperatie van de rookgassen. Uit de rookgassen wordt de waterdamp gecondenseerd waarbij het retourwater wordt voorverwarmd. Doordat de uitlaatgassen na verbranding van het gas veel water bevatten wordt heel wat warmte overgedragen.

Hoog rendement door condensatie

Op deze manier kan met een kleinere hoeveelheid brandstof, in dit geval stookolie of aardgas, een hoger rendement worden gehaald voor een lager prijs. Bij een condensatieketel is het wel essentieel dat deze CV installatie voorzien is van een afvoer voor de condens.

Met een condensatieketel kunt u een rendement halen dat boven de 100% gaat. U kunt het rendement van de installatie te weten komen op basis van de respectievelijke HR Gaskeur labels.


Hoog rendement met condensatieketel

Rendement verhogen door dakisolatie

Isolatieglas dubbele beglazing