brandend haardvuurVerschil tussen kachel en haard

Het verschil definiëren tussen haarden en kachels is niet eenvoudig. Vroeger sprak men van een haard over de plaats waar centraal in een woning vuur brandde. Eerst een open vuur, zoals wij nu de openhaard kennen, vervolgens werd dit eerder de benaming voor het kookfornuis.

Deze haarden werkten dan ook bijna altijd met een brandend vuur waarop werd gekookt. De haard was in heel veel gevallen de centrale plaats in de woning en meestal ook de enige ruimte die verwarmd werd. Tegenwoordig hebben heel wat mensen in de schouw waar vroeger een haard was een kachel geplaatst. Dit kan zowel tegen de schouw geplaatst worden als ingebouwd worden.

openhaard in backsteenOpenhaard meer actueel

Over het algemeen genomen kunnen we stellen dat de openhaard de oorspronkelijke haard in een bepaalde zin heeft vervangen. Het is nog steeds een plaats in de woning waar vuur wordt gemaakt maar het doel ervan is door de tijd heen veranderd.

Haarden voor gezelligheid

Meestal worden kachels ingezet voor de gezelligheid in een woonkamer of andere ruimte. Als hoofdverwarming worden haarden nauwelijks ingezet, haarden en vooral openhaarden worden vooral ingezet als aanvulling op de centrale verwarming.

Klik hier voor een aantal foto's van haarden, vooral openhaarden

brandende schoorsteenOpgepast met schoorsteen

Met kachels en haarden is het belangrijk dat u minstens 1 keer per jaar de schoorsteen grondig laat reinigen. Hiervoor schakelt u best een schoorsteenveger in.

Als de schoorsten van haarden (vooral openhaarden) en kachels niet frequent wordt schoongemaakt, dan loopt u het risico op een schoorsteenbrand.

Op de foto links ziet u een schoorsteen die in brand staat.

Rendement kachels en haarden

Het lage rendement van openhaarden is de hoofdreden waarom deze niet of toch zeer uitzondelijk als hoofdverwarming worden ingezet. De warmte verdwijnt voor bijna 90 procent door de schoorsteen naar buiten, zonder enige verwarming aan de ruimte te hebben afgegeven.


Verschil tussen kachels en haarden

Open haarden