Onderdelen fotovoltaïsche zonnepanelen

Op onze algemene pagina over zonnepanelen hebben we reeds kort toegelicht hoe fotovoltaïsche zonnepanelen zijn samengesteld. We gaan hier even verder in op de elementen waaruit een fotovoltaïsch paneel bestaat.

Het belangrijkste onderdeel van de zonnepanelen die in België het meest worden toegepast zijn de zonnecellen. Deze fotovoltaïsche zonnecellen worden naast elkaar op een paneel gemonteerd en bestaan in de meeste gevallen uit silicium.

Het silicium in de PV panelen beslaat op zijn beurt 2 lagen.

Werking fotovoltaïsch zonnepaneel

Door de invloed van het licht dat invalt op de zonnecellen van het paneel, gaat er tussen de siliciumlagen een elektrische stroom lopen. In dit principe ontstond ook de naam van de 'Foto Voltaïsche' zonnepanelen:

  • Foto: griekse vertaling van licht (photos)
  • Voltaïsch: gebaseerd op de eenheid voor elektrische spanning (Volt)

PV intallatie of PV systeem

In professionele kringen zal men vooral de term PV installatie of PV systeem gebruiken. Dit is dan ook weer op bovenstaande termen gebaseerd. PV panelen zijn dus letterlijk Photo Voltaïsche panelen.

Opgepast met goedkope zonnepanelen

Het bovenstaande systeem wordt toegepast bij de kwalitatieve zonnepanelen. Er is ook een alternatief systeem dat wordt toegepast voor goedkope zonnepanelen maar dan ook een beduidend lager rendement haalt.

Vergelijk dus het ene zonnepaneel niet zomaar met een ander PV paneel. Zorg dat u grondig informeert naar de gebruikte materialen en technologie.


Zonnepanelen inleiding

Fotovoltaïsche zonnepanelen of PV panelen

Goedkope zonnepanelen

Invloed prijzen op rendement zonnepanelen